lördag 7 januari 2012

GOLDEN HOUR OCH BLÅ TIMMEN

En tidigare fotoelev till mig bad mig förklara begreppen "Golden Hour" och "Blå timmen". Och då jag gillar mina elever och försöker svara på alla frågor jag får, så tog jag tag i detta. Således gick jag ut på balkongen, slängde upp kameran på stativet och kollade på min app när solen tänkte gå ned denna dag, som för övrigt var i går, fredagen den 6 januari 2012. Enligt appen skulle solen gå ned 15.10. Det kan vara av intresse att veta att vår balkong har utsikt åt väster.

Alla bilderna är tagna med bländare f:8, ISO 400 och färgtemperaturen manuellt inställd på 4000K. Endast exponeringstiden varierar mellan de olika exponeringarna. Bilderna är ej manipulerade.


Exponeringstid: 1/60 sekund


Denna bilden är tagen klockan 14.36, alltå en dryg halvtimme före solnedgången.
Denna tid, c:a en timme före solnedgången kallar vi Golden Hour pga av att solen (om den nu är framme) då står lågt och förmår att måla motivet i en varm röd ton, vilket här tydligt syns på tallstammen till höger. Vill man förstärka denna effekt kan man självklart vitbalansera efter inställningarna dagsljus, moln eller skugga.


En halvtimme senare, sex minuter efter solnedången, är det som om någon dragit ut kontakten till den stora röda strålkastaren. Solen är borta och bilden ser rätt allmänt blå och kall ut.

Mycket av ljusstyrkan har också försvunnit, vilket märks på exponeringstiden., som här är tre steg längre, alltså 1/8 sekund.


Klockan är här 15.43, alltså en dryg halvtimme efter solnedgången, och det har egentligen inte hänt så väldigt mycket med vare sig ljuset eller dess färg. Den största skillnaden mot föregående bild är väl egentligen att grannarna har tänt sina lampor, deras gula sken gör en skön kontrast mot allt det blå.

Exponeringstid: 1/3 sekund.


Nu pratar vi "Blå timmen". Klockan är 16.22, alltså en timme och 12 minuter efter solnedgången. Himlen är härligt mättad i en skön blå ton som kontrasterar vackert mot den nu ganska gula gatan och husen.
Observera att dessa förändringar i färgen knappast uppfattas av det mänskliga ögat, så det är en bra idé att ta flera bilder, med kanske en kvarts intervall.

Exponeringstid: 8 sekunder

Underbart är kort, så det gäller att passa på! Denna bild är tagen en timme efter den föregående och nu lyser både solen och den blå timmen endast med sin frånvaro!

Så tag reda på när solen går ned nästa gång du vill plåta, tag med dig stativet och kör. En timme innan; Golden Hour", en timme efter; "Blå timmen".

Exponeringstid: 10 sekunder



Hoppas du som är fotointresserad hade lite glädje av dessa bildexempel. Kommentera gärna här på bloggen, eller mejla till calle@fotokunskap.se


Inga kommentarer: